Vyhodnocování tepelného zpracování produktů práškové metalurgie – zpráva z praxe

Pavolka Andrej - Metalco Testing s.r.o. (Czech Republic)

Přednáška je věnována technologii práškové metalurgie s hlavním zaměřením na kontrolu po jejím tepelném zpracování. Přednáška je koncipována jako všeobecné obeznámení se s problematikou a je obohacena o tipy z praxe. Částečně se dotkneme samotného tepelného zpracování a taktéž obecných zásad přípravy metalografických vzorků. Dále se zaměříme na časté chyby vyhodnocování porézních dílů a taktéž na praktické problémy, které vysoká porozita přináší.
Slinuté součásti vyžadují důkladné zkoušení, zejména po procesu tepelného zpracování. Zde je třeba použít vysoce kvalitní metalografické přístroje pro řezání, zapouzdření a leštění k dosažení dokonalé přípravy povrchu výbrusu, jako předpoklad spolehlivé analýzy. Kromě přístrojového vybavení je nutné použít správné postupy přípravy vzorku a vhodné spotřební materiály.
Ukážeme si také automatizovaná řešení na přípravu vzorků, která jsou pohodlná a reprodukovatelná. Taková příprava je zvláště vhodná ke kontrole velkosériových produktů práškové metalurgie a zajišťuje konzistentní kvalitu každé výrobní dávky.

Zpět na výpis příspěvků