Možnosti úspory energie v provozech tepelného zpracování zpracování

Vráblík Filip - ATZK, z.s. (Czech Republic)

Naprostou většinu provozů tepelného zpracování, podnikových nebo zakázkových, zasáhla v minulém období cenová nestabilita cen energetických zdrojů, ať již elektrické energie, zemního plynu a zdražování surovin závislých výrazně na energetických vstupech. S ohledem na skutečnost, že energie představují až 40 % celkových nákladů tepelného zpracování (podle náročnosti procesů), přivedlo řadu kalíren na hranici rentability. Podíl nákladů na energie proti analýzám provedeným před energetickou krizí vzrostl, protože náklady na energie se zvyšovaly více než ostatní nákladové položky.

Výše uvedené skutečnosti spolu se stále zřejmější nutností omezovat výrazně emise skleníkových plynů vedly k úvahám o úsporách energie na všech úrovních řízení tepelného zpracování. Asociace pro tepelné zpracování kovů se rozhodla navázat spolupráci s ČVUT UCEEB – Univerzitní centrum energeticky efektivních budov. Hlavním posláním centra je přispět ke snížení spotřeby energie a zatížení životního prostředí.

Neustále se hledají způsoby, jak efektivněji nakládat s energiemi. Tepelné zpracování kovů je svou povahou energeticky velmi náročné a potenciál využití zejména nízkopotenciálního tepla je vysoký.

Zpět na výpis příspěvků