Vliv vodíkové prostředí na mechanické vlastnosti materiálů používaných pro plynárenské potrubí – POSTER

Jirková Hana - Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (Czech Republic)

Spalováním fosilních paliv se do atmosféry uvolňují skleníkové plyny, dochází ke globálnímu oteplování a změnám stavu klimatu. Snížení klimatických dopadů je možné docílit přechodem na bezuhlíkové zdroje energie a vodík jako bezuhlíkový nosič energie může být klíčovým parametrem. Velmi diskutovanou možností je využití směsi zemního plynu a vodíku. Využití této směsi v průmyslu, např. jako palivo plynových elektráren, by vedlo k nižší zátěži životního prostředí díky snížení emisí skleníkových plynů.
Důležitá je efektivní a ekonomicky přijatelná distribuce vodíku. Nejlepší možnost představuje doprava plynu pomocí stávajících potrubních systémů, avšak z technického hlediska je známo, že vodík zhoršuje mechanické vlastnosti většiny konstrukčních kovových materiálů, především ocelí. Riziko vodíkového zkřehnutí je složité předvídat. Nezáleží pouze na materiálu a jeho zpracování, ale také na historii materiálu.
Vzorky z ocelí 13030 a 11373, které jsou využívány pro potrubí rozvádějící zemní plyn, byly podrobeny elektrolytickému vodíkování po dobu až 12 hodin. Byl zkoumán vliv doby vodíkování na mechanické vlastnosti ocelí, zejména vrubovou houževnatost a mikrostrukturní změny.

Zpět na výpis příspěvků